1. Home

Wat zijn cookies en waarvoor worden ze gebruikt

Je hoort er wel vaker over “deze website gebruikt cookies”, “Cookies zijn slecht! Ze kunnen je daarmee volgen.” of de bekende “Ik had het laatst over hondenriemen en volgens mij heeft mijn Alexa dat opgeslagen want ik krijg nu steeds reclame van hondenriemen!”.

Wat hier boven staat klopt ook wel een beetje, maar toch niet helemaal. Cookies zijn namelijk eigenlijk heel erg belangrijk voor websites en apps

Om te begrijpen wat Cookies voor (nodig) zijn moeten we iets terug in de tijd, naar de jaren 90.

Toen het Internet er nog maar net was, schoten websites als paddenstoelen uit de grond en het duurde dus ook niet lang voordat het Internet zo ver was uitgegroeid dat er nieuwe functionaliteiten bij kwamen zoals inloggen op een website of een betaling voldoen op primitieve bankierwebsites.

Al gauw kwam men erachter dat inloggen, of überhaupt proberen te onthouden welke winkelwagen van wie is, vrijwel onmogelijk was zonder iets als herkenning te gebruiken. De cookie was geboren.

Wat er in zo’n cookie zit kan heel erg verschillen dus is het makkelijker uit te leggen met een voorbeeld. Laten we gaan inloggen op een website naar keuze.

1. Je gaat naar je favoriete website
  2. Je krijgt direct een inlog cookie terug van de website
  3. Je vult je inloggegevens in en drukt op de grote inlog-knop
    • Nu worden je inloggegevens verstuurd naar de website en wordt gecontroleerd of je toegang mag hebben
  4. Als je je inloggegevens goed hebt ingevuld slaat de website op dat jij bent ingelogd, samen met je inlog cookie
  5. Tada! Je bent en blijft (meestal voor beperkte tijd) ingelogd!

In het inlog cookie uit het voorbeeld hier boven zit meestal een zogeheten session id.
Dit is een reeks karakters die uniek is voor jouw bezoek. Wanneer je een website bezoekt ga je ook automatisch akkoord met deze inlog cookie. Zonder deze cookie is het namelijk onmogelijk om bij te houden of je wel (of niet) bent ingelogd.

Cookies zijn dus enorm handig om bij te houden of je ingelogd bent of met welk account je bent ingelogd, maar waarom is er dan zo’n heisa over cookies altijd?

Zoals (wel vaker) is het antwoord marketing. Naar mate de tijd verstreek werden er meer en meer (soorten) cookies opgeslagen zoals welke producten iemand bekeken had, hoeveel gebruikersprofielen iemand had bekeken en al gauw kwam men erachter dat cookies ook gebruikt (en gedeeld) konden worden tussen verschillende websites.

Dat was eigenlijk niet waar cookie voor bedoeld was, want er begonnen allerlei bedrijven te ontstaan die het gedrag van gebruikers ging traceren en (soms) deze informatie zelfs doorverkochten zonder toestemming van die gebruikers.

Cookies zelf doen eigenlijk niet zo veel. Vaak zit er een stukje tekst in met een unieke code, zodat de website die je bezoekt je niet opeens het winkelmandje van een andere gebruiker laat zien of dat je opeens het gebruikersprofiel van een ander aan het bewerken bent.

Altijd een gepaste oplossing